Att använda ArriveCAN för att resa till Kanada

Publicerad: Oct 12, 2022 | Tags: ArriveCAN, Kanadas inträdeskrav

I takt med att det blir enklare att resa till Kanada förbereder sig allt fler resenärer för att besöka landet. Men även om du tidigare har rest till Kanada, innan covid-pandemin, är det viktigt att du tar en titt på reglerna för resenärer, som nu har ändrats. En av de viktigaste ändringarna är införandet av ArriveCAN, vilket är regeringens informationsapp. Om du planerar att resa till Kanada är det viktigt att förstå hur ArriveCAN fungerar och hur du använder appen, för att få en smidig och trygg resa.

Vem måste använda ArriveCAN?

ArriveCAN är obligatoriskt för i princip alla som reser till Kanada. Det finns endast ett fåtal undantag, som huvudsakligen handlar om åtkomst. Om du inte kan använda ArriveCAN på grund av en funktionsvariation, eller om ditt land begränsar åtkomst till appen eller webbsidan, är det möjligt att du inte behöver ArriveCAN. Du kan även vara undantagen om åtkomst till sidan har störts i ett stort område, till exempel av en naturkatastrof eller annan avvikelse. Det sista undantaget rör vissa kategorier av resenärer, såsom asylsökande eller omflyttade flyktingar, som inte måste använda ArriveCAN.

Det är även möjligt att du inte måste använda ArriveCAN om du reser igenom Kanada på väg till ett annat land. Om du flyger och inte lämnar flygplatsens säkerhetsområde innan din anslutande flygresa (till ett land utanför Kanada) måste du inte skicka in dina uppgifter via ArriveCAN. Men utöver dessa få undantag krävs ArriveCAN.

Ladda ner ArriveCAN

ArriveCAN-appen finns tillgänglig för både Android- och iOS-enheter. Du kan ladda ner appen från Google Play eller Apple App Store. Appen är kostnadsfri, så se upp för sidor som anger att du måste betala för den. ArriveCAN finns tillgänglig på engelska, franska och spanska.

Om du inte har åtkomst till en Android- eller iOS-enhet kan du använda ArriveCAN via en webbläsare. Webbversionen kan även vara behändig om du använder assisterande teknik såsom förstoringsglas eller skärmläsare. Om du använder Internet Explorer måste du byta till en annan webbläsare eftersom webbversionen av ArriveCAN inte är kompatibel med Explorer.

Skicka in dina uppgifter

När du loggar in på ArriveCAN ombes du att tillhandahålla uppgifter om dig själv och din resa. Du behöver åtkomst till dina resedokument, såsom pass och visum, för detta. När du har skickat in den första informationen kan du spara personuppgifter för varje resenär. Du måste inte skicka in uppgifterna igen nästa gång du vill besöka Kanada.

Du måste skicka in kompletta kontaktuppgifter för varje person som ska resa med dig. Du måste även ange anledningen till, och information om, resan. Detta inkluderar information om din flygresa om du flyger; avresehamn och ombordstigningstid om du reser med fartyg; samt datum, tid och ankomstplats i alla fall.

Covid-19-åtgärder

Om du är helt vaccinerad mot covid-19 ska du tillhandahålla bevis på din vaccination. För att bedömas vara ”helt vaccinerad” måste du ha alla rekommenderade doser av ett vaccin som godkänts av den kanadensiska regeringen. Din sista dos ska tas minst 14 dagar innan du planerar din ankomst till Kanada. Dokumentet som visar att du är vaccinerad måste vara på engelska eller franska. Om ditt dokument är på ett annat språk måste du tillhandahålla en certifierad översättning.

Om du inte har vaccinerat dig, eller om du påbörjat vaccination men ej avslutat den, måste du ange mer information i ArriveCAN innan din resa. För att beviljas inträde till landet (kraven på detta är mycket strängare för icke-kanadensare som inte är helt vaccinerade) måste du ha ett godkänt covid-19-test och ladda upp resultaten i ArriveCAN. Testet kan vara ett molekylärt test, såsom ett PCR-test, eller ett antigentest. Om du använder ett antigentest måste du göra testet inom en dag av din flygresa eller ankomst. Det enda undantaget till detta är om du tidigare har fått positivt resultat på ett molekylärt test. Om detta skett mellan 10 och 180 dagar av din flygresa eller ankomst kan du ladda upp resultatet i ArriveCAN och använda det som bevis på tidigare infektion.

Både vaccinerade och ovaccinerade resenärer måste ladda upp en plan för karantän i ArriveCAN. Denna plan används vanligtvis inte om du är helt vaccinerad, men du måste ändå ladda upp den för fall då karantän krävs. Om du inte är vaccinerad måste du sitta i karantän såvida du inte är undantagen (till exempel om du reser till Kanada för att tillhandahålla viktiga tjänster). Din karantänplan måste visa att du har tillgång till en plats där du kan bo i 14 dagar med åtkomst till vatten, mat och andra nödvändigheter. På denna plats måste du kunna undvika kontakt med andra personer, inklusive din familj och dina vänner. Om du måste sitta i karantän används ArriveCAN även för att rapportera in när du kommer till platsen för din karantän.

Ditt ArriveCAN-kvitto

När du har tillhandahållit alla dina uppgifter i ArriveCAN får du ett kvitto i appen. Om du har skickat in dina uppgifter via webbversionen av ArriveCAN skickas kvittot även till e-postadressen du angett. Detta kvitto validerar inte uppgifterna som du kar skickat in och utgör inte ett tillstånd att resa till Kanada. Dock är det viktigt att kunna visa upp kvittot för ditt flygbolag eller resebolag innan avresan. När du anländer i Kanada måste du även visa upp kvittot samt bevis på vaccination eller covid-19-testresultat för den kanadensiska tullen. Du kan ta en skärmbild av kvittot, skriva ut ett exemplar eller visa det digitala kvittot från din e-post eller ArriveCAN-appen. Ditt ArriveCAN-kvitto kan även hjälpa dig att bevisa att du har status som vaccinerad resenär. Titta efter en bokstav bredvid ditt namn. Om du ser ett ”A”, ”V” eller ”I” bredvid namnet bekräftar ArriveCAN att du har laddat upp bevis på vaccinering. Om du inte ser en bokstav, men är helt vaccinerad, kontrollera appen igen för att bekräfta att du har laddat upp all nödvändig dokumentation.

När du har fått ditt ArriveCAN-kvitto är det inte längre möjligt att redigera dina uppgifter. Om du behöver ändra dem (till exempel om din resa förändras) måste du skicka in uppgifterna igen.

Totalt bör det ta cirka 10 till 20 minuter att skapa ditt ArriveCAN-konto och skicka in dina uppgifter.

Efter din ankomst

Om du är helt vaccinerad kommer du inte att använda ArriveCAN när du väl har kommit fram till Kanada. Även om du vals ut för slumpmässig covid-screening använder du inte appen för att rapportera dina provresultat. Istället följer du anvisningarna du får när du väljs ut för screening. Om du är del av en grupp som skickat in en gemensam ansökan, och om denna grupp inkluderar ovaccinerade resenärer, får du notiser för gruppen. Om du väljs ut för slumpmässig screening får du även e-post via appen för att påminna dig om provet.

Om du inte är vaccinerad kommer du att använda ArriveCAN för test och karantän efter ankomsten. Då använder du ArriveCAN för att genomföra dagliga utvärderingar om din hälsa under karantänen samt för att rapportera att du har genomfört testet som du ska ta på karantänens åttonde dag. Du kommer att få notiser från appen som ber dig att genomföra alla dessa steg. Den dagliga utvärderingen bör bara ta ett par minuter att genomföra.

Fyll i din CBSA-deklaration i förväg

Om du flyger till Vancouver International Airport eller Toronto Pearson International Airport kan du även använda ArriveCAN för att fylla i din CBSA-deklaration i förväg. CBSA står för Canada Border Services Agency, det vill säga Kanadas gränsmyndighet. Denna funktion är för närvarande endast tillgänglig för de som använder webbversionen av ArriveCAN, inte appen. Det är valfritt att fylla i din CBSA-deklaration i förväg; du kan välja att fylla i dokumentet vid ankomst om du vill.

Radera ArriveCAN

När du har genomfört din resa, eller om du har anlänt i Kanada och väntar ut din karantän, kan du radera ArriveCAN-appen. Om du måste skicka in dagliga uppdateringar ska du använda webbversionen av ArriveCAN för detta. Att radera appen tar inte bort ditt konto. Om du vill ta bort ditt konto kan du göra detta i appen eller på webben. Kom ihåg: om du tar bort ditt konto innan du anländer i Kanada raderas även ditt kvitto. Då måste du registrera dig igen och skicka in alla uppgifter (igen) om du vill resa till Kanada.

Att använda ArriveCAN

ArriveCAN-appen och -webbtjänsten är del av Kanadas strategi för att hantera covid-19 och samtidigt se till att resenärer kan röra sig genom landets flygplatser och över dess gränser. Genom att ta ett par minuter att skicka in dina reseuppgifter via ArriveCAN innan din avresa ser du till att du får en smidig upplevelse vid gränsen och att du och andra kan resa tryggt till Kanada.

Dela med sig

Facebook Twitter Youtube

Ansök om Kanada eTA

ETA är ett nödvändigt resedokument för resande som besöker Kanada för turism, i affärer eller på genomresa.

Ansök om Kanada eTA