Att resa till Kanada med en funktionsnedsättning

Publicerad: Jan 31, 2022 | Tags: Flyger till Kanada, Inträdeskrav för Kanada

Om du som resenär har nedsatt rörlighet, hörsel eller syn (eller någon annan typ av funktionsnedsättning) är det viktigt att komma ihåg att olika länder har olika standarder för framkomlighet. Många länder erbjuder inte åtkomst till rullstol eller andra tjänster som en resenär med funktionsnedsättning kan behöva. Vi rekommenderar att du ser över vilka typer av tjänster som erbjuds av flygbolag och flygplatser inför din resa. I den här guiden kan du läsa en översikt över dessa tjänster samt information om hur du ber ditt flygbolag om hjälp.

Borde jag fråga min läkare om att resa till Kanada?

Ja, det är en god idé att fråga din läkare om att resa till Kanada och gå igenom säkerhetskontrollen om du har ett tillstånd eller en funktionsnedsättning som kan påverka din resa. Din läkare kan hjälpa dig att bedöma huruvida du behöver be om en fysisk kontroll med säkerhetspersonalen som då använder en handhållen enhet snarare än den större metalldetektorn.

Hur gör jag om jag har en funktionsnedsättning och ska resa till Kanada?

När du bokar din flygresa bör du se till att du informera flygbolaget om dina behov för att se till att de får tillräckligt mycket tid på sig att förbereda assistansen du behöver. Detta för att öka din komfort under resan och säkerheten.

Hur långt varsel behöver jag ge om jag ska resa med medicinsk utrustning?

Du bör ge flygbolaget varsel så att de kan anordna transport av rörelsehjälpmedel eller batteridriven rullstol. Du kan ringa ditt resebolag eller flygbolag inför resan för att se vad de har för policy för resor med servicedjur om du har ett servicedjur såsom ledarhund att ta med dig på resan.

Hur bör jag packa min medicin?

Du bör bära all medicin i handbagaget för att göra säkerhetskontrollen enklare. Se till att dina mediciner tydligt markerats med innehåll och ditt namn. Generellt sett undantas medicin från gränserna för vätskor. Dock måste du visa upp dem för personalen vid säkerhetskontrollen.

Vad kan jag få för assistans på flygplatsen?

Om du behöver extra assistans för att gå igenom säkerhetskontrollen eller ta dig fram på flygplatsen bör du kontakta ditt resebolag i god tid. Om du har med dig en person som ger assistans måste de godkännas för at gå igenom säkerhetskontrollen med ett ”gate pass” som utfärdas vid incheckning. De måste genomgå samma säkerhetskontroll som alla andra resenärer.

Om du inte kan bära ditt handbagage bör du meddela incheckningspersonalen om detta när du hämtar ut ditt boardingkort. Flygbolagets personal ska vara vana vid att hantera handbagage och ska kunna erbjuda assistans. Detta är del av åtgärder som ska vidtas av flygplatser världen över.

Hur fungerar säkerhetskontrollen om jag har en funktionsnedsättning?

Säkerhetskontrollen på flygplatsen blir enklare om du har dokumentation som påvisar din funktionsnedsättning eller sjukdom och som du kan visa upp för personalen.

Många flygplatser har en säkerhetskontroll specifikt för familjer och personer med funktionsnedsättningar eller tillstånd som kräver assistans. Personalen i denna säkerhetskontroll är utbildad att erbjuda hjälp och att genomföra kontrollen på korrekt sätt. Du bör informera personalen om nedsatt rörlighet, tal, hörsel, syn eller annat tillstånd som kan påverka processen. Tveka inte att be om hjälp med ditt handbagage eller rörelsehjälpmedel när du går igenom säkerhetskontrollen.

För passagerare med funktionsnedsättningar finns ett antal alternativ för säkerhetskontroll inför flygresan. Du kan till exempel tillåtas att ej gå igenom metalldetektorn. Då undersöks du istället med en apparat som skannar hela kroppen eller får en enskild kontroll med en handhållen enhet. Personalen vid säkerhetskontrollen kan i vissa fall behöva utföra en fysisk undersökning.

Om du har ett implantat (såsom en insulinpump eller pacemaker) eller ett tillstånd som du inte vill berätta om kan du be om en diskret säkerhetskontroll. Det finns privata rum för säkerhetskontroller där personalen kan genomföra en fysisk kontroll.

Säkerhetspersonalen kommer att inspektera din rullstol eller motordrivna skoter om du har en sådan. Av säkerhetsskäl kan de även undersöka stolens kudde för att se huruvida den har varit i kontakt med explosiva ämnen. I denna kontroll tar de prover av kudden. Om du har svårighet att röra dig upp ur din rullstol eller skoter kan säkerhetskontrollen genomföras när du sitter ner.

Sammanfattning

Att ställa frågor och leta information i förväg är det bästa sättet att se till att du inte får några otrevliga överraskningar när du anländer till flygplatsen eller till Kanada. Tipsen ovan bör göra det enklare att resa till Kanada med en funktionsnedsättning. Försök att dra nytta av fördelarna som prioriterade boardingkort från olika flygbolag kan erbjuda.

Dela med sig

Facebook Twitter Youtube

Ansök om Kanada eTA

ETA är ett nödvändigt resedokument för resande som besöker Kanada för turism, i affärer eller på genomresa.

Ansök om Kanada eTA