Att resa till Kanada under graviditet

Publicerad: Sep 21, 2021 | Tags: Kanada inresekrav, Reser under graviditeten

Att resa under graviditeten kan vara svårt på grund av riskerna och utmaningarna som resan medför. Men med lite förberedelser kan du göra det tryggare och enklare. En av de vanligaste anledningarna till att gravida kvinnor inte reser är att vissa infektioner kan finnas på resmålet och att man kan utveckla komplikationer som kan påverka förlossningen. Du kan ta reda på mer om möjliga risker genom att diskutera dina resplaner med en läkare eller sjuksköterska. Det kan du göra sex månader inför din resa så att du får gott om tid på dig.

Res vid rätt tidpunkt

Att resa mellan vecka 18 och 24 medför lägre risk då de flesta komplikationerna uppstår under graviditetens första eller sista tre månader. Din läkare kan hjälpa dig att fatta beslut kring din resa om du rådfrågar dem. Du bör berätta anledningen till resan, resans längd, dess resmål, planerade aktiviteter, befintliga sjukdomar eller komplikationer samt vilken möjlighet du har att få vård i landet du ska resa till.

Se till att du har en reseförsäkring med tillräcklig täckning om du ska resa under graviditeten. Ta en ordentlig titt på försäkringen för att se vad den täcker. Många försäkringar täcker nämligen inte graviditetsrelaterade tillstånd eller komplikationer, inklusive vård för barn som är för tidigt födda.

Vaccin

Om du är gravid bör du vara extra försiktig med vaccin. Du bör till exempel inte få ”levande” vaccin såsom vaccin mot mässling, påssjuka eller röda hund. Dock går ”inaktiva” vaccin bra, till exempel vaccin mot hepatit B. Se till att rådfråga din läkare innan du vaccinerar dig under graviditeten. De kan hjälpa dig att fatta beslut rörande vaccin genom att utvärdera faktorer såsom din hälsa, resans längd, landet du ska resa till och risken att smittas av vaccinets sjukdom.

Transportrisker

Om du inte använder säkerhetsbältet på rätt sätt kan det orsaka skador. Se till att placera säkerhetsbältet över och under magen om du använder ett vanligt säkerhetsbälte i bilen. För enklare säkerhetsbälten med endast en rem, såsom de på flygplanet, bör du placera det under magen.

Flygresor

En flygresa medför ingen ytterligare risk för gravida kvinnor som inte har några komplikationer, så länge resan sker innan vecka 36. Många flygbolag har regler för gravida resenärer och kan kräva ett skriftligt intyg från en läkare om du är höggravid. Undvik besvikelser i sista minuten genom att ta reda på vad som gäller för ditt flygbolag innan du bokar din resa.

Den vanligaste risken för gravida kvinnor som reser med flygplan är blodproppar i form av djup ventrombos (DVT). Du kan minska risken för DVT genom att sträcka på benen när du sitter ner och genom att regelbundet ställa dig upp och gå en liten bit. Om möjligt bör du välja en sittplats i gången. Kom ihåg att ta på dig bekväma kläder och skor. Din läkare kan även ge dig ytterligare rekommendationer, såsom att använda stödstrumpor, för att minska risken.

Åksjuka

Gravida kvinnor som lider av åksjuka kan använda vissa mediciner mot illamående och kräkning. Fråga din läkare om vilka mediciner som är säkra för dig att använda under graviditeten.

Risker som orsakas av miljö eller aktivitet

Om du planerar olika fysiska aktiviteter under ditt besök i Kanada är det en god idé att rådfråga din läkare då vissa aktiviteter inte rekommenderas, eller kan kräva ytterligare säkerhetsåtgärder.

Hög höjd

Gravida kvinnor bör undvika höjder över 12 000 fot (under 3 700 meter). Om du har en graviditet med ökad risk är den rekommenderade gränsen 8 200 fot (cirka 2 500 meter). Kom även ihåg att de flesta platserna på dessa höjder inte har en läkare eller ett sjukhus. Om du ska besöka en hög höjd under resan bör du informera din läkare om detta.

Skydd från sjukdomar som sprids via vatten eller mat

Om du är gravid bör du vara extra försiktig när du hanterar mat och följa rekommenderade regler för mat och dryck. Många sjukdomar som sprids via vatten eller mat kan vara mer alvarliga för gravida kvinnor än andra personer. De kan även utsätta fostret för fara. Dessa sjukdomar inkluderar hepatit E, toxoplasmos och listeria.

Kom ihåg att regelbundet tvätta händerna när du hanterat mat och när du äter samt när du har varit på toaletten, haft kontakt med djur eller sjuka personer, när du har bytt blöjor och liknande situationer.

Det är även viktigt att koka eller desinficera vatten om du inte dricker från en kommersiell, förseglad flaska. Undvik att använda vattenfilter med jod då dessa kan orsaka problem med sköldkörteln för foster och nyfödda bebisar. Du bör även undvika rått eller otillräckligt tillagat kött och fisk (inklusive skaldjur) samt opastöriserade mjölkprodukter.

Skydd från sjukdomar som bärs av insekter och djur

Skydda dig själv från sjukdomar som bärs av insekter genom att minska risken för bett. Detta gör du genom att använda myggnät över sängen, skyddande kläder och insektsmedel. Du bör även undvika kontakt med djur som kan bära på sjukdomar, såsom hundar, fåglar, apor, fladdermöss, gnagare och ormar.

Hälsa på resan

Du kan ta med dig ytterligare nödvändigheter såsom kräm mot hemorrojder, medicin för jästinfektion eller vitaminer för gravida utöver sakerna som rekommenderas för ett resekit. Din läkare kan ge dig vidare råd om vad du kan behöva för din hälsa på resan.

Håll koll på hälsan

Om du upplever något av följande symtom under resan bör du omedelbart uppsöka vård: vaginala blödningar, uttorkning, diarré eller kräkningar som inte avtar, magsmärtor eller kramper. Du bör även vara uppmärksam på symtom såsom vävnad eller blodproppar från vaginan, allvarlig svullnad eller smärta i ett ben, svår huvudvärk eller problem med synen samt att vattnet brister. Se till att du informerar din vårdkontakt om du upplever några av dessa symtom när du har återvänt hem från din resa.

Sammanfattning

Att resa under graviditeten utgör inte nödvändigtvis en fara så länge du är medveten om de potentiella riskerna. Om du vidtar nödvändiga åtgärder med hjälp av din läkare, flygbolagets personal och ditt resesällskap minskar du risken för att uppleva problem under din resa till Kanada.

Skaffa rätt resetillstånd för Kanada

Om du har ett pass från ett land som är behörigt för kanadensiskt eTA som t.ex. Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Danmark, Sverige, Norge eller många andra eTA-behöriga länder, måste du erhålla ett godkänt eTA innan du reser till Kanada som turist, i affärer eller för ett medicinskt besök. Kom igång med din ansökan, annars gå till eTA-kraven för att läsa mer om kanadensiskt eTA

Ansök om kanadensiskt eTA