Att skicka in en korrekt eTA-ansökan

Publicerad: Mar 23, 2020 | Tags: Kanada eTA-ansökningsblankett, Fel på Kanada eTA

Inledning

Det kan vara något tidskrävande att fylla i en eTA-ansökan på nätet. Dock bör du försöka att vara så noggrann som möjligt när du fyller i blanketten och se till att ansöka flera dagar eller veckor innan datumet då du planerar att resa till Kanada. Om du gör fel på din eTA-ansökan kan det orsaka att din ansökan nekas och ställa till med problem om du inte hittar felet så att du kan rätta det.

Vilka vanliga fel görs i eTA-ansökningar?

Det finns två typer av fel som kan göras i en eTA-ansökan. Den första typen orsakar att man måste skicka in en ny eTA-ansökan, medan den andra typen går att rätta utan att skicka in en ny ansökan. Om du har gjort ett fel som kan rättas i din inskickade ansökan måste du kontakta Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) för att uppdatera din ansökan.

Vilka fel kan rättas i en eTA-ansökan?

Vissa fel som man kan göra i en eTA-ansökan kan rättas. Dessa fel är vanligtvis inte avgörande för att kunna få en godkänd eTA-ansökan. I dessa fall kan sökande skicka in en blankett till IRCC för att rätta felen i ansökan, även om detta vanligtvis inte krävs såvida man inte har fått en GCKey-förfrågan.

  • Fel e-postadress – Även om en e-postadress inte är strikt nödvändig för att få en godkänd eTA-ansökan så är det viktigt att ha rätt e-postadress så att du får uppdateringar och information om din ansökan. En annan anledning till att det är viktigt att ha korrekt e-postadress i din eTA-ansökan är att IRCC kan komma att skicka en GCKey-förfrågan till din e-postadress. I så fall måste du svara på deras förfrågan inom tidsramen som anges för att undvika att din eTA-ansökan avvisas eller inte behandlas.
  • Fel adressuppgifter – IRCC skickar inte post till din kontaktadress. Dock krävs din adress för att behandla din ansökan. Om du gjorde ett mindre fel när du angav din adress kan IRCC troligtvis fortfarande behandla din ansökan om adressen är mestadels korrekt. Om du å andra sidan har använt en adress som inte är din eller angett andra falska uppgifter är det grund för IRCC att neka din ansökan om den kontrolleras manuellt.
  • Fel uppgifter om din resa, såsom ankomst- eller avresedatum – Att ange fel ankomst- eller avresedatum är ett vanligt fel som kan orsaka att ansökan nekas. Frågan om ankomst- och avresedatum används av IRCC som del av deras statistiska analys gällande ankomster och avresor till och från Kanada inom eTA-programmet. Om du har angett fel ankomst- eller avresedatum eller om dina resedatum ändras så behöver du rätta uppgifterna men inte göra en ny eTA-ansökan.
  • Fel uppgifter om anställning – Om du har angett fel arbetsgivare i din ansökan kan du rätta det. Dock är det osannolikt att denna typ av misstag påverkar din eTA-ansökan. Skulle din ansökan kontrolleras manuellt av IRCC, och om de bedömer att du angett falska uppgifter, så kan det dock orsaka att de nekar den.

Vilka fel kan inte rättas; när måste man skicka in en ny ansökan?

Följande fel kan inte rättas. Om du har begått ett av följande misstag på din eTA-ansökan måste du skicka in en ny ansökan. Din nya ansökan ersätter då din tidigare ansökan.

Felaktiga passuppgifter

Passnummer, landet där man är medborgare, födelsedatum, kön och för- och efternamn är viktiga identifierande uppgifter som används av IRCC för att bedöma huruvida en eTA-ansökan bör godkännas och för att länka den till resenären. Om du har gjort fel när du angett någon av dessa uppgifter och ändå fått din eTA-ansökan godkänd så kommer detta att makulera resetillståndet. Om du upptäcker att du har gjort fel innan du har fått ett beslut från IRCC kan du skicka in en ny ansökan med korrekta uppgifter.

Felaktiga bakgrundsuppgifter

Om du har svarat fel på någon eller några av de fyra bakgrundsfrågorna måste du skicka in en ny ansökan. Om IRCC misstänker att du har angett felaktiga eller missledande uppgifter som svar på dessa frågor kan de neka din ansökan eller skicka en GCKey-förfrågan för att få vidare information och svar från dig.

Kan jag kontrollera min eTA-ansökan när den är inskickad?

Om du är osäker på status för din eTA-ansökan kan du kontrollera status genom att använda ditt passnummer, utfärdandedatum, utgångsdatum samt land för medborgarskap. Om det inte finns en status som är länkad till dina passuppgifter eller om uppgifterna i din eTA-ansökan är felaktiga så måste du skicka in en ny ansökan.

Sammanfattning

Du bör vara medveten om vilka typer av fel som ofta görs på eTA-ansökningar och hur de påverkar IRCC:s beslut om de inte rättas. Det rekommenderas att du ansöker om kanadensiskt eTA flera dagar eller veckor innan ditt avresedatum för att se till att det finns tillräckligt mycket tid att antingen rätta felaktiga uppgifter eller att skicka in en ny ansökan med korrekt information.

Skaffa rätt resetillstånd för Kanada

Om du har ett pass från ett land som är behörigt för kanadensiskt eTA som t.ex. Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Danmark, Sverige, Norge eller många andra eTA-behöriga länder, måste du erhålla ett godkänt eTA innan du reser till Kanada som turist, i affärer eller för ett medicinskt besök. Kom igång med din ansökan, annars gå till eTA-kraven för att läsa mer om kanadensiskt eTA

Ansök om kanadensiskt eTA