En besöksguide till kanadensisk kultur

Publicerad: Jul 14, 2020 | Tags: Kanadensisk kultur, Kanada eTA använder

Inledning

Kanada är USA:s granne åt norr och det andra landet som ryms inom den nordamerikanska kontinenten. Det är det nästa största landet i världen, mätt på totalt lands- och havsområde, men är trots detta glest befolkat. Kanada har flera kuster; längs Atlanten i öst och Stilla havet i väst. Detta ger landet mångsidig flora och fauna, även under ytan i de provinserna som har havskust. Kanadas centrala område utgörs till stor del av barrskog.

Den kanadensiska befolkningen är som helhet mycket välkomnande och accepterande av besökare från utlandet, antagligen tack vare landets många invandrare från andra länder. Oberoende av om du reser till Kanada med visum eller eTA kan du använda vår besöksguide för att lära dig mer om vad Kanada har att erbjuda dig och landets andra besökare.

Kanadas tvåspråkiga kultur

Kanada är ett tvåspråkigt land. Detta kommer sig av att det tidigare var en koloni som tillhörde två olika europeiska storvälden: Storbritannien och Frankrike. Därför talar man nu både engelska och franska i Kanada. Ordet Kanada betyder by eller en koloni. Under det senaste årtiondet har antalet engelsktalande kanadensare ökat, medan antalet fransktalande personer har minskat. I skrivande stund talar fler än 15 % av kanadensarna både franska och engelska.

Kanadas symboler

Det finns ett antal symboler som officiellt eller inofficiellt används för att representera Kanada. Dessa symboler fungerar som allmänna, nationella och kulturella symboler. De tre huvudsakliga symbolerna som förknippas med Kanada är: hockey, bävrar och Kanadas kungliga ridande polis (Royal Canadian Mounted Police).

Hockey: Hockey anses vara Kanadas nationalsport och är något som de är mycket stolta över. Idrotten används för att ena Kanadas olika delar och samhällen. Sedan år 1920 har Kanadas dam- och herrlag sammanlagt vunnit 20 olympiska medaljer inom hockey, varav 13 är guldmedaljer.

Bävrar: Bävern är ett djur som respekteras för sin flitighet. Bävrar arbetar ständigt och skapar komplexa strukturer av grenar och lera. De är fridfulla djur som tycker om lugn och ro. Bävern anses även vara ett ödmjukt och arbetsamt djur med unika egenskaper.

Kanadas kungliga ridande polis (Royal Canadian Mounted Police, RCMP) – RCMP representerar Kanada genom flit och ödmjukhet. Dess grundläggande värden baseras på arbete, samarbete, artighet och tålamod. Den ridande polisens logga inkluderar ett buffelhuvud och kanadensiska lönnblad, som även de är symboler för landet.

Kanadensisk mat

Den kanadensiska maten är mycket mångsidig, men det finns inte särskilt många nationalrätter. Dock är kanadensarna mycket stolta över sin goda lönnsirap. En möjlig anledning till att landet inte har särskilt många ”egna” rätter är att det är multikulturellt. Invandrare från andra länder har därför introducerat egna, autentiska recept och bidragit till en väldig kulinarisk mångfald. I både stora och små kanadensiska städer hittar du därför olika typer av restauranger, som alla representerar Kanadas mångfald och landets välkomnande attityd.

Kanadas årstider

Kanada har precis som Sverige fyra vitt skilda årstider. Vädret är vanligtvis isigt, snöigt och kallt på vintern. Under sommaren blir det varmare, även om den genomsnittliga temperaturen sällan stiger över 26 grader under årets varmaste månader.

I vintertid tycker många kanadensare om att vistas utomhus och att åka snowboard eller skidor. Under våren och sommaren kan man istället bege sig ut och vandra eller cykla eller sola sig på en strand och beundra landets vackra växter och blommor. Om du reser till Kanada på hösten kan du till exempel iaktta när landets många lövträd skiftar i sprakande färger.

Vett och etikett i Kanada

Om du inte tycker om att be om ursäkt kanske du sticker ut i Kanada. Kanadensare sägs vara både lugna och artiga. Inom det offentliga utrymmet värderar de andras bekvämlighet och tycker illa om störningar. Vissa okynniga beteenden, såsom dagdriveri, att gå före i en kö, att ställa till med en scen, att vara berusad på en offentlig plats och att busvissla tycker kanadensarna är oacceptabla.

Dock är kanadensarna toleranta och undviker konfrontationer även om man gör något de inte tycker om. De håller avståndet och ber ibland om ursäkt även om de inte har gjort något fel.

Individens rättigheter i Kanada

Kanada strävar efter att skapa in miljö där personer behandlas lika oberoende av könsidentitet eller sexuell läggning. I själva verket är Kanada ett av ett fåtal länder där medborgare kan identifiera sig som transpersoner genom att markera sitt kön som ”X” i passet. Landet har även legaliserat samkönade äktenskap.

Kanadas natur

Kanada har en avslappnad och mångsidig kultur. Om du vill uppleva landets lugna naturliv bör du bege dig bort från storstaden. Landet har ett stort, ostört naturområde som är glest befolkat och som passar perfekt för naturnära äventyr. Du kan till exempel vandra över en glaciär i Klippiga bergen eller längs den grönskande ”regnskogen” på Vancouver-öns kust, eller kanske ta en kanottur på Ontario-sjön.

Sammanfattning

Kanada är ett land som är rikt på natur och som erbjuder resenärer möjligheten både att utforska storstäder och bege sig ut på friluftsäventyr. Landets mångsidiga geografi och befolkning skapar en välkomnande atmosfär för alla besökare.

Dela med sig

Facebook Twitter Youtube

Ansök om Kanada eTA

ETA är ett nödvändigt resedokument för resande som besöker Kanada för turism, i affärer eller på genomresa.

Ansök om Kanada eTA