Vem är undantagen från kravet på kanadensiskt eTA?

Publicerad: Feb 13, 2023 | Tags: Kanadas inträdeskrav, Avbryt eTA-ansökan, Kanada eTA-krav

Det finns många länder som är undantagna från viseringskraven för resor till Kanada. Resenärer från dessa länder måste istället ansöka om ett elektroniskt resetillstånd, Electronic Travel Authorization, eller eTA. Men alla som är undantagna från viseringskraven behöver inte ett eTA. I den här artikeln får du en översikt över Kanadas eTA-undantag.

Amerikanska medborgare

Många av Kanadas årliga besökare kommer från landets närmsta granne. Amerikanska resenärer åker ofta till Kanada för såväl jobbet som fritiden. Som tur är för dessa personer behöver amerikanska resenärer varken visum eller eTA för att åka till Kanada. Istället kan de helt enkelt visa upp sina amerikanska pass. Om du är fast bosatt i USA behöver du dock ett eTA om du ska flyga till Kanada.

Utländska tjänstemän och anställda inom resebranschen

Personer som reser till Kanada som del av arbete inom resebranschen, samt officiella tjänstemän, är undantagna eTA-kraven. Detta inkluderar flygbesättning och andra som arbetar inom flygbranschen, såsom inspektörer eller anställda som utreder olyckor. Dessa resenärer är undantagna eTA-kraven under tiden då de arbetar i Kanada.

Därtill är diplomater som ackrediterats av den kanadensiska regeringen undantagna eTA-kraven. Andra offentliga tjänstemän som inte måste ansöka om eTA inkluderar personer som är del av utländsk militär och som besöker Kanada som del av tjänsten. Detta undantag gäller endast för länderna som anges i lagen Visiting Forces Act.

Utländska resenärer med kanadensiskt visum eller andra dokument

En utländsk resenär som har fått kanadensiskt visum måste inte ansöka om ett eTA för att resa till landet. I vissa fall kan en utländsk person som har giltig immigrationsstatus i Kanada (såsom internationella studerande, turister eller tillfällig personal) till och med lämna landet och komma tillbaka igen utan att behöva ansöka om ett eTA eller nytt visum. Detta gäller endast om personen lämnar Kanada för att resa till USA eller Saint Pierre och Miquelon. Om resan inkluderar några andra mål är resenären inte undantagen kraven.

Andra utländska resenärer

Det finns ett antal andra situationer då en utländsk medborgare inte behöver ett eTA för att resa till Kanada. Detta kan till exempel gälla resenärer som endast stannar till i Kanada på väg till ett annat resmål. Utländska resenärer kan även ha tillstånd att resa till Kanada om deras flygplan endast stannar till för att fylla på bränsle. Detta gäller också för resenärer från USA som är på väg till ett annat resmål. Utländska medborgare som oplanerat stannar till i Kanada, såsom vid nödlandning, behöver inte heller ansöka om eTA för att få inträde i landet.

Utöver undantagen ovan finns det vissa specialprogram som innebär att resenärer inte behöver ansöka om eTA för att resa till Kanada. Resenärer som reser som del av programmet Transit Without Visa (TWOV) behöver inget visum så länge de inte lämnar flygplatsens internationella terminal och uppehåller sig i Kanada i mindre än 24 timmar. Detta program är endast tillgängligt för resenärer från Indonesien, Filippinerna, Taiwan och Thailand som är på väg till, eller på väg hem från, USA. China Transit Program är ett liknande program som låter personer med kinesiskt pass resa till Kanada på väg till och hem från USA så länge de reser på godkända flygresor genom godkända flygplatser.

Till sist behöver inte heller franska medborgare från Saint Pierre och Miquelon ett eTA för att resa till Kanada. Denna lilla region är ett franskt territorium som ligger i Saint Lawrence-viken, mycket närmare Newfoundland än någon annan del av Frankrike (därför reser dess invånare ofta till och från Kanada, vilket går snabbare och enklare utan eTA).

Sammanfattning

Om du omfattas av ett av undantagen ovan behöver du inte ansöka om eTA innan du besöker Kanada. Om inte måste du ansöka om eTA eller lämpligt visum innan du bokar din resa.

Dela med sig

Facebook Twitter Youtube

Ansök om Kanada eTA

ETA är ett nödvändigt resedokument för resande som besöker Kanada för turism, i affärer eller på genomresa.

Ansök om Kanada eTA