Kanada: Taxfree-köp i handbagaget

Publicerad: May 16, 2021 | Tags: Kanada krav på inträde, Tullfria köp

På de flesta kanadensiska flygplatserna kan du köpa varor som är undantagna skatt, vilket gör dem billigare än i vanliga butiker. Detta gäller särskilt för varor som medför höga skatter, såsom tobak och alkohol. Den kanadensiska flygsäkerhetsmyndigheten Canadian Air Transport Security Authority bedömer vad som är tillåtet och förbjudet att bära ombord på flygplan. Detta kan skilja sig från taxfree-reglerna i ditt land, så det är viktigt att du tar reda på vad som gäller.

Incheckat bagage

I ditt incheckade bagage får du ta med dig upp till 5 liter alkoholhaltig dryck från 24 % till 70 % alkohol. Drycker under 24 %, till exempel vin och öl, är undantagna från gränsen. Dessa begränsas endast av väskans vikt och storlek.

Handbagage

De flesta flygbolagen har begränsningar som gäller hur många, och hur stora, väskor du får ta med dig ombord. På Air Canada tillåts till exempel en liten väska som måste rymmas i bagageutrymmet ovanför sittplatserna eller under sittplatsen framför dig, samt en personlig väska såsom en handväska, laptopväska eller kameraväska.

Sprejer, vätskor och geléer upp till 100 milliliter eller 100 gram tillåts. Dock måste de rymmas i en genomskinlig 1-litersplastpåse. Du får alltså bära med dig mindre saker såsom läppstift, parfym, handsprit och tandkräm på planet så länge de ryms i plastpåsen.

Det är inte tillåtet att ta med vattenflaskor genom säkerhetskontrollen om de överstiger gränsen. Alltså är det en god idé att köpa dricka först när du har gått igenom kontrollen.

Vad händer efter säkerhetskontrollen?

När du har gått igenom säkerhetskontrollen kan du köpa taxfree-produkter i flygplatsens butiker. Du får självklart ta med dig dessa när du stiger ombord på flygplanet. Dock kontrolleras de av gränserna för vad du får ta med dig till ditt resmål. Om du har en anslutande flygresa till ditt slutgiltiga resmål måste du även följa reglerna i det landet.

Du bör även vara medveten om att de officiella påsarna och deras förseglingar endast är giltiga i 48 timmar från köptillfället. Alltså kan de behöva nya påsar om du har en lång resa.

Kan varor konfiskeras?

Ja. Under vissa omständigheter är det möjligt att du inte får ta med dig vissa av dina köp ombord. Detta sker om du överstiger gränsen eller om varorna inte är tillåtna ombord på flygplanet. Du bör därför ta reda på vilka gränser och regler som gäller för ditt flygbolag. Om du har köpt taxfree-produkter måste de bäras i de godkända påsarna. Om du har öppnat påsen innan du går igenom en säkerhetskontroll eller stiger ombord flygplanet är det möjligt att du inte får ta med dig ditt köp.

Om det händer kan du få följande alternativ:

  • Om det fortfarande är möjligt kan du placera varorna i din incheckade väska. Då måste din väska hämtas från bagagehanteringen, vilket flygbolaget inte är skyldigt att göra. Du kan även välja att checka in ditt handbagage. Det är ofta det bästa alternativet om du inte behöver väskan ombord.
  • Du kan skicka varorna till dig själv om flygplatsen erbjuder denna tjänst.
  • Du kan lämna över varorna i säkerhetskontrollen. Då slänger personalen dem åt dig.

Sammanfattning

Som resenär ska du följa de regler och gränser som gäller taxfree-köp i Kanada. Att begå ett misstag kan bli dyrt om det medför skatter eller avgifter. Alltså bör du endast köpa taxfree-produkter inom gränsen, när du har passerat säkerhetskontrollen.