Populära kanadensiska städer

Publicerad: Oct 18, 2021 | Tags: Kanada visum, Kanada eTA, Turism i Kanada

Oberoende av om du är på jakt efter en livlig storstad eller lugn och ro på landsbygden har Kanada något att erbjuda. Landet är världens näst största landmassa och har den 38:e största befolkningen (36,5 miljoner, alltså mer än fyra gånger den svenska befolkningen). Dock är Kanada relativt glest befolkat. De flesta invånarna bor längs den södra gränsen till USA i provinserna Ontario, Quebec, British Columbia och Alberta. Hela 40 % av befolkningen bor i Ontario. Kanada passar att besöka året runt. Kom ihåg att ta reda på vilka viseringskrav som gäller för dig.

Behöver jag ett visum för att resa till Kanada?

Om du reser till Kanada från ett land som är del av programmet för viseringsundantag behöver du bara ditt pass om du anländer till lands. Om du ska flyga till Kanada behöver du dock ditt pass och eTA (Electronic Travel Authorization), ett elektroniskt resetillstånd. Det är relativt enkelt att ansöka om eTA. Du bör skicka in din ansöka flera veckor eller månader innan ditt planerade avresedatum. Du får vanligtvis svar på din ansökan inom 72 timmar av att du skickar in den. Du bör vara medveten om att ett eTA länkas till ditt pass. Om ditt pass går ut, eller om du tappar bort det, måste du alltså ansöka om nytt eTA.

Hur ansöker jag om kanadensiskt visum?

Om du behöver kanadensiskt visum kan du ansöka på webben via den kanadensiska regeringens webbsida. Där anger du biometriska uppgifter såsom en bild och dina fingeravtryck och betalar en avgift för din ansökan. De biometriska uppgifterna lämnar du in från en lokal insamlingsplats, där du får en bokad tid. Du får ett brev om när och var du ska lämna dina biometriska uppgifter och får 30 dagar på dig från brevets datum.

Du kan även behöva tillhandahålla vidare information eller närvara på en intervju. Därtill kan en medicinsk undersökning eller ett certifikat från polisen behövas. I dessa fall förklaras kraven i ett meddelande från Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC). Hela ansökningsprocessen tar cirka tre till fyra veckor att slutföra så länge du omgående skickar in ytterligare information vid förfrågan. Om du beviljas visum stämplas det i ditt pass. Om du inte beviljas visum informeras du om anledningen till detta och får information om dina valmöjligheter.

När du anländer till Kanada med visum kontrolleras dina fingeravtryck för att legitimera dig. Om det finns avvikelser i dina uppgifter i passet eller dina fingeravtryck kommer du att nekas inträde. Alltså är det viktigt att alla uppgifter stämmer. Med ett visum får du vanligtvis stanna i Kanada i upp till sex månader, men gränsmyndigheten kan besluta om en annan tidsperiod beroende på syftet med ditt besök.

Vad händer när jag har fått mitt eTA eller visum?

När du får ditt kanadensiska eTA eller visum kan du börja planera vilka platser du vill besöka i Kanada. Vår lista inkluderar långt ifrån alla städer, men ger dig ett antal populära favoriter och resmål.

Victoria, British Columbia

Victoria är huvudstaden i provinsen British Columbia och ligger längst söderut på Vancouver-ön. Staden är känd för sjöelefanter och valskådning. När du besöker Victoria får du inte missa dess inre hamn eller China Town. Byggnaden för Legislative Assembly of British Columbia är ett vackert exempel på neobarock arkitektur och ligger i närheten av gångbron vid den inre hamnen (Inner Harbour Causeway).

Vancouver, British Columbia

Vancouver beskrivs av vissa som den bästa platsen att bo på. Det är en unik stad som ligger invid vackra berg, stränder längs sjöar och kuster och Kanadas största fiskehamn. Granville Island är ett populärt resmål tack vare dess eklektiska blandning av kaféer och restauranger med färsk fisk och utsökta skaldjur från Stilla havet. På marknaden Public Market dignar borden med fisk, kött, frukt och grönsaker som kommer från närområdet. För den som tycker om skidåkning rekommenderas skidorten Grouse Mountain, som ligger 12 km norr om staden. 110 km söder om Vancouver hittar du den kända Whistler-skidanläggningen.

Edmonton, Alberta

Edmonton är Albertas huvudstad och ligger mitt i provinsen vid North Saskatchewan-floden. I närheten ligger nationalparken Elk Island, där älgar och bisonoxar vandrar fritt. Eftersom staden ligger så långt norrut blir sommardagarna riktigt långa, likt vinterns nätter. Edmonton är en modern stad med många äldre byggnader, såsom Fort Edmonton-parkens museum tillägnat levande historia.

Saskatoon, Saskatchewan

Saskatoon ligger cirka 520 km öst om Edmonton. Här kan du färdas med flodbåt längs South Saskatchewan-ön, genom Meewasin-dalen där Wanuskewin Heritage-parken ligger. I parken kan du lära dig mer om Kanadas ursprungsbefolkning. Saskatoon är i själva verket hem till den näst största befolkningen av ”First Nation people” i Kanada (på första plats ligger Winnipeg). Runt Saskatoon ligger flera provinsiella parker, såsom Beaver Creek naturskyddsområde och Saskatoon Forestry Park Farm & Zoo som ligger öster om floden.

Winnipeg, Manitoba

Winnipeg är Manitobas huvudstad och provinsens största stad med en befolkning på fler än 700 000 invånare (varav 12 % härstammar från Kanadas urbefolkning). Staden grundades år 1738 vid korsningen av Red-floden och Assiniboine-floden. På den tiden var det en handelsplats, och blev officiellt en stad först år 1873. Numera kallas staden för ”Porten till väst” och har blivit en populär multikulturell plats där fler än 100 språk talas (engelska är det vanligaste språket). Det må inte vara Kanadas mest välkända resmål, men det finns gott om saker att se och uppleva här. Om du tycker om mat från olika delar av världen kan du besöka Winnipegs West End eller The Forks National Historic Site, där det finns såväl restauranger och butiker som olika fritidsaktiviteter.

Niagara Falls, Ontario

Niagara Falls är inte bara där du kan se Nordamerikas (om inte världens) mest kända vattenfall. Det är även en stad med många andra sevärdheter att erbjuda. Här kan du till exempel besöka nöjesparken MarineLand, spela golf eller vandra i Willoughby Marsh-naturområdet. De allra mest populära sevärdheterna är dock Horseshoe-, American,- och Bridal Veil-fallen som tillsammans bildar de berömda Niagarafallen.

Toronto, Ontario

Längs Ontario-flodens bank och New Yorks norra gräns ligger Toronto – Kanadas största stad och Ontarios huvudstad. Här talas det fler än 140 språk och Ontario är en av världens mest multikulturella städer. Dess 90 meter höga CN Tower var en gång världens största, och är än idag ett ikoniskt landmärke som dominerar stadens siluett. Om du gillar idrott kan du se hockeylaget Vancouver Maple Leafs. För den som är sugen på shopping är Eaton Centre stadens största köpcenter, där det även finns gott om restauranger och snabbmat. Därtill har Toronto sevärdheter såsom Casa Loma, ett slott från det tidiga 1900-talet och Ripley’s Aquarium of Canada.

Ottawa, Ontario

Kanadas huvudstad Ottawa är mycket mindre än Montreal och Toronto, vilket är del av vad som gör staden så charmig. Trots sin ringa storlek har Ottawa många arkitektoniska pärlor, såsom parlamentet, det naturhistoriska museet och nationalgalleriet. Om du är sugen på vattensport är Rideau-kanalen en populär plats att åka båt och blir under vintern till en isrink. Dessutom kan du besöka Ottawa-floden som bjuder på möjligheter till forsränning.

Montreal, Quebec

Eftersom mer än halva befolkningen i Montreal talar franska som modersmål är det lätt att glömma bort att man befinner sig i en av Nordamerikas äldsta städer. Montreal har faktiskt en ”europeisk” känsla med gamla kullerstensgator och 1600-talsbyggnader. Samtidigt är det en modern stad med livligt nattliv. Montreals tunnelbana länkar alla dess distrikt och här finns även en ”underjordisk stad” som består av kontor, hotell och bostäder som sammankopplas av ett antal tunnlar.

Quebec City, Quebec

Quebec City är provinsens huvudstad samt dess äldsta stad. Dess rötter ligger i 1400-talet och gamla Quebec, där du än idag kan se kullerstensgator och 1600-talsbyggnader. 1800-talets Château Frontenac Hôtel ligger på den norra sidan av St. Lawrence-floden och du kan även besöka Citadelle, Nordamerikas största brittiska fort som numera är ett aktivt fort och museum. Quebec är en fransktalande stad som stoltserar med Kanadas vackraste landsbygd och nationalparken Jacques-Cartier norr om city.

Halifax, Nova Scotia

Halifax är Nova Scotia-provinsens huvudstad och ligger på dess östra kust med utsikt över Atlanten. Dess plats gjorde Halifax till den första hamnen som 1700-talets immigranter anlände till, vilket hjälpte till att etablera staden år 1842. Längs strandpromenaden ligger butiker och restauranger med utsikt över hamnen. Här ligger även välkända Seaport Farmers’ Market, där du kan köpa nyfångad fisk. Om du är i Halifax får du inte missa Citadel National Historic Site, vilket är det stjärnformade fortet vid hamnen.

St. Johns, Newfoundland

Vid Nordamerikas nordligaste punkt ligger St. Johns, som är huvudstaden av provinsen Newfoundland och Labrador. Det är även Nordamerikas äldsta stad och grundades redan på 1400-talet. Här kan du få se flera olika typer av valar, såsom knölvalar och vikvalar. Du kan även besöka den historiska fiskebyn Quidi Vidi, där du får chansen att smaka på lokala fiskrätter och se de färgglada husen längs ”Jellybean Row”.

Sammanfattning

Kanada erbjuder både turister och tjänsteresenärer många valmöjligheter för att uppleva kanadensisk kultur, historia, underhållning och mat. I den här artikeln har vi tagit en titt på dess mest populära städer som du kan besöka. Innan du bokar din resa bör du dock se till att du har ett kanadensiskt visum eller eTA om du inte är kanadensisk eller amerikansk medborgare.

Skaffa rätt resetillstånd för Kanada

Om du har ett pass från ett land som är behörigt för kanadensiskt eTA som t.ex. Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Danmark, Sverige, Norge eller många andra eTA-behöriga länder, måste du erhålla ett godkänt eTA innan du reser till Kanada som turist, i affärer eller för ett medicinskt besök. Kom igång med din ansökan, annars gå till eTA-kraven för att läsa mer om kanadensiskt eTA

Ansök om kanadensiskt eTA