Populära sevärdheter i Kanada

Publicerad: Jun 18, 2021 | Tags: Kanada turism, Kanada eTA

Kanada erbjuder besökare många sevärda städer och natursköna platser. Landets storlek och rika kulturhistoria har skapat en välkomnande plats med mångfald. I den här guiden kan du läsa om populära sevärdheter som du kan besöka när du reser till Kanada.

Att resa till Kanada

Innan du bestämmer dig för vilka sevärdheter du vill besöka i Kanada är det en god idé att ta reda på vilka regler som gäller för resor till landet. Precis som när du reser till andra länder utanför Europa måste du ha ett resetillstånd, såsom visum eller viseringsundantag, för att resa till Kanada. Som turist eller tjänsteresenär kan du använda två typer av resedokument. Det ena är eTA, vilket är ett elektroniskt resetillstånd (Electronic Travel Authorization) och det andra är ett kanadensiskt visum för besökare.

Ett elektroniskt resetillstånd (eTA) låter personer från viseringsundantagna länder resa till Kanada med flyg. Om du anländer till Kanada med fartyg, tåg eller bil behöver du inte ett eTA. Endast personer som har pass från ett av de 60 länderna i programmet för viseringsundantag kan ansöka om eTA. När ditt resetillstånd har godkänts länkas det till ditt pass, som du visar upp vid ankomsten till Kanada. Om ditt pass löper ut så löper även ditt eTA ut. Då måste du ansöka igen. Med ett eTA får du besöka Kanada i upp till 6 månader. När du har anlänt till Kanada måste du inte bära med dig tillståndet för att resa inom landet. Kom dock ihåg att ett eTA inte garanterar att du släpps in i Kanada.

Om du inte är berättigad till ett eTA måste du ansöka om kanadensiskt visum för att resa till Kanada med flygplan, buss, bil, tåg eller kryssningsfartyg. Om du reser till Kanada från USA och är amerikansk medborgare visar du helt enkelt upp ditt pass. Dock behöver resenärer från andra länder kanadensiskt visum. Om du ska resa till Kanada för att studera eller arbeta krävs giltigt resetillstånd för detta. Om du har familjemedlemmar i Kanada är det möjligt att du är berättigad till ett ”supervisum”, vilket låter dig besöka landet i upp till två år åt gången.

Det är olagligt att korsa den kanadensiska gränsen utan korrekt resedokument. Om du gör det kan du dömas till fängelsestraff eller böter. Dessutom kommer du att hindras från att resa till Kanada inom en viss tidsperiod. Var du än reser ifrån är det bäst att genomgå de korrekta processerna för att ansöka om relevant resetillstånd, oberoende av om det är ett eTA eller visum, så att du lagligen kan besöka Kanada. När du väl har ankommit får du möjligheten att besöka sevärdheterna nedan.

Niagarafallen

Ingen resa till Kanada är komplett utan att se världens mest berömda vattenfall. Utöver de enorma vattenfallen finns det ett naturområde med vandringsstigar. Du kan även ta båten Maid of the Mist som ger dig chansen att se vattenfallen i närbild och att uppleva dess otroliga kraft. Till sist kan du avsluta dagen med ett besök på ett av områdets casinon eller vingårdar.

Prince Edward-ön

Till skillnad från många andra myllrande kanadensiska sevärdheter erbjuder Prince Edward-ön möjligheten att uppleva landsbygdens skönhet, med breda vyer av frodiga kullar, klippor i sandsten och grönlandssälarna som bor på ön. Här bör du även ta chansen att smaka på lokala delikatesser från havet, inklusive Prince Edward-öns musslor.

CN Tower

CN Tower ligger i Toronto och är ett ikoniskt landmärke som är framträdande i stadens siluett. Byggnaden är 553 meter hög och var när den slog upp dörrarna år 1984 världens högsta byggnad. Längst upp finns en utsiktsplats där du kan insupa otroliga vyer av Toronto, eller kanske äta något i den roterande restaurangen som rör sig 360 grader runt byggnaden. Byggnaden drar även blickarna till sig på kvällen, då den belyses i olika vackra färger.

Gamla staden i Quebec

Quebec är en vacker stad som bjuder på otaliga sevärdheter. Bland dem Quebecs gamla stad. Området pryds av historiska byggnader och är ett UNESCO-världsarv. Här kan du besöka stadens Citadel, Place d'Armes och Rue de Tresor, där du hittar lokala konstverk. I den gamla stadsdelen strosar du längs St. Lawrence-floden och kan även besöka Fairmont le Chateau Frontenac.

Ottawas Parliament Hill

Ottawa har gott om sevärdheter att bjuda på. Parliament Hill är absolut en av dem. Det är en arkitektoniskt briljant byggnad som rymmer landets regering, där du får möjligheten att gå på rundtur. Det är även där du kan se vaktavlösningen. Dessutom kan du ta en titt på Peace Tower och Centennial Flame – ”den hundraåriga elden” som tändes år 1966. Därtill finns det en trädgård med skulpturer och trevliga promenadspår längs floden.

Churchill, Manitoba

Churchill i Manitoba är hem till den årliga vandringen av isbjörnarna. Här kan du se isbjörnar som vandrar från land och över isen i Hudson-bukten. Varje höst slår staden upp dörrarna till turister som vill se björnarna. Det finns till och med slädturer som låter dig se djuren på ett spännande – och säkert – sätt. Den bästa tiden på året att se isbjörnarna är i oktober och november månad.

Victorias inre hamn

Staden Victorias inre hamn (”Inner Harbor”) är ett område som har utvecklats till en vacker plats för promenader, underhållning på gatan , måltider på lokala restauranger och shopping. Mitt i området ligger Empress Hotel, där olika kungligheter har bott i flera generationer.

Fundy-bukten

Fundy-bukten (”Bay of Fundy”) ligger mellan New Brunswick och Nova Scotia. Området är känt då det har den största skillnaden mellan ebb och flod i hela världen: upp till 19 meter. Det finns även gott om klippor och bergformationer att titta på via de många vandringslederna.

Whistler skidanläggning

Om du tycker om vintersport och snö är Whistler ett måste. Där kan du åka skidor och snowboard eller promenera med snöskor på de många lederna med olika svårighetsnivåer. Du kan även få åka snömobil. När du har fått nog av skidbacken lockar staden med museum, kultur och unika restauranger.

St. Johns konstnärscenter

St. Johns ligger i regionerna Newfoundland och Labrador och är en unik plats. Här finns det färgglada hus som har inspirerat konstnärer i flera generationer. Många anser att det är Kanadas bästa stad, och det är även landets äldsta stad. Här finns det vackra vyer att insupa på Water Street, men du kan även låta dig inspireras av Cape Spear-fyren och andra områden som bjuder på lokal och historisk kultur.

Vancouver

Vancouver toppar ofta listor på världens bästa platser att bo på och är ett populärt resmål på Kanadas västra kust. Staden har många sevärdheter både inne i city och vid kusten. Den ligger även nära många natursköna områden.

Tofino

Tofino är ett kanadensiskt strandområde som ligger på Vancouver-ön och som har flertalet stränder, inklusive Long Beach och Chesterman Beach. Här kan du paddla kajak och simma, och det finns även campingplatser. Dessutom är det ett populärt resmål för den som vill smaka på kanadensiska fisktacos.

Gros Morne nationalpark

Gros Morne nationalpark är en del av Long Range-bergen och en plats där du kan vandra och uppleva den kanadensiska naturen. Det finns många vandringsleder och även möjligheten att ta en kryssning på Western Brook-dammen. Nationalparken ligger mellan Newfoundland och Labrador och har även fler utomhusaktiviteter att välja bland i området.

Old Montreal

Om du vill uppleva äldre arkitektur och historiska kanadensiska byggnader kan du bege dig till Montreal, där du tydligt kan se Kanadas franska inflytande. Dessutom finns det en hel underjordisk stad att utforska under moderna Montreal.

Sammanfattning

Kanada är ett välkomnande land som bjuder på gott om välkända moderna och historiska resmål. Här kan du som resenär ensam eller som del av en grupp eller familj anpassa resan så att den passar dina behov. I Kanada finns det något för alla typer av besökare och du kommer inte att bli besviken på vad landet har att erbjuda.

Skaffa rätt resetillstånd för Kanada

Om du har ett pass från ett land som är behörigt för kanadensiskt eTA som t.ex. Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Danmark, Sverige, Norge eller många andra eTA-behöriga länder, måste du erhålla ett godkänt eTA innan du reser till Kanada som turist, i affärer eller för ett medicinskt besök. Kom igång med din ansökan, annars gå till eTA-kraven för att läsa mer om kanadensiskt eTA

Ansök om kanadensiskt eTA