Skaffa rätt visum eller eTa för Kanada

Publicerad: Oct 14, 2019 | Tags: Kanada eTA Behörighet, Kanada eTA-krav, Kanada Visa

Inledning

Sedan eTA infördes år 2016 så måste besökare som tidigare reste till Kanada utan visum kunna uppvisa godkänt eTA eller visum innan de stiger ombord en flight till Kanada. Huruvida du behöver ett visum eller eTA för din reda till Kanada beror på faktorer såsom det pass eller den legitimation du använder för att resa, var du är medborgare samt hur du reser till Kanada. Den som besöker Kanada behöver inte ha både eTA och visum för besökare eller transitvisum, utan endast ett av de tre dokumenten, beroende på syftet med resan. Om resenären redan har besöksvisum så behöver de inte ett eTA för att besöka Kanada för kortare semestrar eller för tjänsteresor på under sex månader. Innan du ansöker om ett eTA, vänligen kontrollera att du inte redan har existerande kanadensiskt visum i ditt pass. Om du tror att du tidigare kan ha genomfört en eTA-ansökan så kan du kontrollera status på existerande eTA-ansökningar online.

Resenärer som behöver eTA

Transiterande resenärer

Den som ska besöka Kanada kan kontrollera eTA-kraven för att se om de har ett pass från ett land som är undantaget från viseringskrav. Dessa resenärer behöver ej eTA om de reser genom Kanada med tåg, buss, båt eller kryssningsfartyg. Godkänt kanadensiskt eTA krävs dock om man reser till eller genom Kanada med flygplan.

Turister och tjänsteresenärer

Godkänt eTA krävs för resenärer som har pass från länder som är undantagna från viseringskrav och som planerar att besöka Kanada som turister eller med tjänsteresor på upp till sex månader.

Brasilianska medborgare som har amerikanskt visum för icke-immigranter eller som under de senaste tio åren har haft ett kanadensiskt visum kan även de ansöka om eTA om de anländer med flygplan. Om de reser med båt eller annat fartyg eller fordon så måste resenärer med brasilianskt pass ansöka om det kanadensiska visum som gäller för deras typ av resa.

Resenärer som är undantagna från krav på eTA

Krav för transit, turism och tjänsteresor

Personer med permanent adress i Kanada, kanadensiska medborgare, amerikanska medborgare, franska medborgare som bor i Saint Pierre och Miquelon, personer med kanadensiskt visum, besättningar och besökare från militärväsendet behöver varken eTA eller visum för resor till Kanada. Icke-kanadensiska medborgare eller personer med permanent adress i annat land kan behöva visum för resor utöver turism och tjänsteresor som inte inkluderas i listan på tillåtna aktiviteter för resenärer som är undantagna från krav på eTA. För vidare information om kanadensiska visumkrav, vänligen se https://www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship.html

Resenärer med visumkrav

Krav för transit, turism och tjänsteresor

Alla övriga resenärer som vill besöka Kanada och som inte kommer från ett land utan krav på eTA eller visum bör ansöka om relevant kanadensiskt visum.

Besöksvisum

Resenärer som inte är berättigade till eTA, eller som är undantagna från krav på eTA, behöver ett kanadensiskt besöksvisum om de kommer att befinna sig i Kanada i mer än 48 timmar. Denna tidsperiod på 48 timmar kan minskas till under 48 timmar om de reser genom Kanada med flygplan. Dessa resenärer behöver även kanadensiskt besöksvisum om de reser till Kanada med buss, bil, tåg, båt eller kryssningsfartyg.

Transitvisum

Ett kanadensiskt transitvisum krävs för resenärer som inte är berättigade till eTA, eller som är undantagna från krav på eTA, och som inte har giltigt besöksvisum samt är ombord ett flygplan som antingen stannar i Kanada under 48 timmar eller mer, eller stannar till på en kanadensisk flygplats på väg till ett annat land.

Sammanfattning

Typen av kanadensiskt visum eller eTA som krävs beror på transportmedlet som för dig till Kanada, samt ditt medborgarskap i ett land som kan vara undantaget från krav på visum eller eTA. När du reser till Kanada, se till att du har korrekt auktorisering innan du påbörjar din resa. Du kan kontrollera om du är bosatt i ett land som är undantaget från viseringskrav eller eTA genom att kontrollera Kanadas eTA-krav.