Vad är en ”GCKey request”?

Publicerad: Dec 04, 2019 | Tags: Kanada eTA Väntar, GCKey begäran

Inledning

En eTA-ansökan behandlas vanligtvis inom ett par minuter. Dock finns det omständigheter då en ansökan måste behandlas manuellt av den kanadensiska myndigheten för invandring, flyktingar och medborgarskap, IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada). I dessa fall informeras sökande inom ett par timmar om att IRCC har bett om ytterligare information eller dokumentation för att stödja deras eTA-ansökan. Denna förfrågan om ytterligare information eller dokumentation kallas för en GCKey-förfrågan, eller ”GCKey request”.

Vad är GCKey?

GCKey är en typ av digital identifikation som används av den kanadensiska regeringen för att hantera ansökningar om kanadensiskt eTA eller visum. GCKey låter sökande använda IRCC:s webbaserade tjänster för att skicka in dokument och annan information. Majoriteten av personer som ansöker om eTA behöver inte skicka in ytterligare information eller dokument. Det är endast de som kontaktats av IRCC angående en väntande eTA-ansökan som måste skapa ett GCKey-konto.

Varför får man en GCKey-förfrågan?

De vanligaste typerna av GCKey-förfrågningarna rör tidigare brottlighet. IRCC ber ofta sökande med ett kriminellt förflutet att tillhandahålla brev från polisen, intyg om god vandel, avstämplingsbevis eller andra dokument som visar att personen avtjänat sitt straff eller att den fällande domen ändrats. Det finns även fall då IRCC skickar GCKey-förfrågningar om ytterligare information till sökande om det finns möjliga frågor eller risker gällande immigration, eller gällande smittsamma sjukdomar som resenären har angett att de har. I fall där sökandes sjukdom kan utgöra en risk så kan IRCC be att de tillhandahåller ett intyg från en doktor. Dessa intyg kan endast utfärdas av sjukhus eller vårdcentraler som godkänts av IRCC.

Varför måste jag svara på en GCKey-förfrågan?

IRCC skickar ett e-postmeddelande till sökande med en deadline då dokumenten måste ha nått myndigheten. Om IRCC inte har dokumenten de bett om genom GCKey-förfrågan på det datumet så fattar de ett beslut baserat på de uppgifter de har. Om de har otillräcklig information så kommer de sannolikt att neka personens eTA-ansökan. Därför bör sökande svara på GCKey-förfrågningar så snart som möjligt för att få bäst förutsättningar att få en godkänd eTA-ansökan.

Hur svarar jag på en GCKey-förfrågan?

Du bör inte svara på en GCKey-förfrågan via e-post. Alla dokument som efterfrågas måste skickas in via IRCC:s webbportal. Sökande kan skapa konton för att svara på förfrågningar och skicka in dokument genom att gå till följande länk: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html. Följ länken och klicka för att skapa ett nytt konto. Du kan då ange användarnamn och lösenord samt säkerhetsfrågor för ditt konto. Om du sedan tidigare har ett konto för GCKey-förfrågningar kan du använda det kontot och lägga till ett nytt ärende med hjälp av referensnumret som IRCC angett i det senaste e-postmeddelandet med en GCKey-förfrågan.

När du har skapat ett GCKey-konto kan du länka det till din eTA-ansökan med ansökningsnumret, som vanligtvis börjar på ”V”. Detta gör du genom att klicka på valmöjligheten för att länka eTA-ansökan till kontot (“Link eTA application to this account”). När ansökan har länkats så visas en lista på dokumenten som IRCC efterfrågar. Se till att dina uppladdade dokument följer kraven för dokument och att de är tydligt läsbara.

Kan jag resa till Kanada så fort jag laddat upp dokumenten som krävs?

Nej. Under tiden då IRCC behandlar din eTA-ansökan har du inte ett godkänt resetillstånd. Alltså bör du inte försöka stiga ombord en flight till Kanada, då du kan nekas ombordstigning eller avvisas vid den kanadensiska gränsen.

Hur gör jag om jag stöter på problem med att ladda upp GCKey-dokument?

IRCC-systemen genomgår regelbundet underhåll och är ibland off-line. Om du inte kan ladda upp dina dokument kan du kontakta IRCC på Twitter eller be den kanadensiska regeringens tekniska team om hjälp.

Hur återställer jag mitt GCKey-lösenord?

Du kan återställa ditt GCKey-lösenord genom att gå till följande länk: https://clegc-gckey.gc.ca/j/eng/l. Där kan du klicka på ”Glömt lösenord?” (”Forgot your password?”).

För att återställa ditt lösenord måste du svara på de säkerhetsfrågor som du valde när du skapade ditt GCKey-konto. När du har svarat rätt på dem kan du ange ett nytt lösenord.

Hur gör jag om jag glömt mitt GCKey-användarnamn?

Det går inte att återställa ett GCKey-användarnamn. Om du har glömt bort ditt GCKey-användarnamn måste du därför skapa ett nytt konto genom att gå till följande sida och välja alternativet som stämmer för dig: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/register.html

Sammanfattning

De flesta som ansöker om eTA får godkännande inom ett par minuter. Dock finns det fall då ansökningar måste behandlas manuellt. I dessa fall skickar IRCC troligtvis en GCKey-förfrågan. Om en sökande får en GCKey-förfrågan bör de svara med relevanta dokument innan den deadline som anges i meddelandet. När förfrågans deadline har gått ut fattar IRCC ett beslut om eTA-ansökan oberoende av om de har fått ett svar och dokument från sökande eller ej.