Vad händer om mitt kanadensiska eTA inte godkänns direkt?

Publicerad: Mar 12, 2020 | Tags: Kanada eTA-behandling, Kanada eTA-status

Inledning

Majoriteten av eTA-ansökningar behandlas omedelbart. Inom fem till tio minuter får sökande vanligtvis ett e-postmeddelande med information om godkännandet. Dock är det även möjligt att eTA-ansökningar till Kanada tar flera timmar eller dagar att behandlas.

Varför har min eTA-ansökan inte behandlats än?

Det finns inga specifika tidslinjer som Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) följer för att behandla ansökningar. Alltså behöver du inte oroa dig om du inte fått en bekräftelse inom ett par timmar. Om en ansökan flaggas för vidare screening meddelas sökande vanligtvis inom 24–48 timmar. Det finns ett antal olika kanadensiska eTA-statusar som kan ange hur länge ansökan bör ta att behandlas. Du kan även kontrollera status på din eTA-ansökan för att se om den uppdaterats om du inte fått meddelanden via e-post.

De vanligaste anledningar till att en eTA-ansökan inte godkänts är:

  • eTA-ansökan är väntande på grund av att resenären har angett felaktiga passuppgifter eller biometriska uppgifter. Det är även möjligt att eTA-ansökan kan vara väntande på grund av annan anledning, såsom att ytterligare screening krävs. I så fall måste du skapa en GCKey för att skicka in ytterligare dokumentation och bevis på att du är berättigad till eTA. Detta skickas till IRCC som då kan behandla ansökan. Om din eTA-ansökan är väntande kan det även bero på att IRCC upplever förseningar och att din eTA-ansökan kommer att godkännas så snart de hunnit kontrollera den.
  • Din e-post har flaggat e-postmeddelanden från IRCC som skräppost (spam). För att se till att du inte missar meddelanden från IRCC bör du kontrollera dina filter för skräppost. Du bör även regelbundet kontrollera din mapp för skräppost eller kontrollera din eTA-status på nätet. Du kan uppdatera din eTA-ansökan med en annan e-postadress genom att gå till följande webbsida: http://www.cic.gc.ca/english/contacts/web-form.asp

Kan jag resa till Kanada även om jag inte har ett godkänt eTA?

Nej. Om du har ett pass från ett land som är undantaget viseringskraven kan du inte resa till Kanada utan giltigt resetillstånd. Om du har ett amerikanskt pass behöver du dock inte ett eTA eller visum för att besöka Kanada. Resenärer som är berättigade till kanadensiskt eTA måste däremot ha ett godkänt eTA eller kanadensiskt besöksvisum innan de stiger ombord flygplan för att resa till Kanada.

Om din eTA-ansökan har nekats kan du ansöka igen om dina omständigheter har ändrats eller om du behöver rätta uppgifter som orsakade att din ansökan nekades. Om du ansöker igen för att dina omständigheter har ändrats kan du behöva tillhandahålla bevis på detta och får möjlighet att lägga till ytterligare information.

Vad händer om jag inte har fått en uppdatering på flera veckor?

Du kan regelbundet kontrollera status för din eTA-ansökan med hjälp av ditt ansökningsnummer. Om du inte hör från IRCC kan du kontakta deras avdelning för eTA-behandling direkt med hjälp av följande blankett: http://www.cic.gc.ca/english/contacts/web-form.asp

Sammanfattning

För att stiga ombord ett flygplan till Kanada krävs en godkänd eTA-ansökan. Om en sökande inte har fått en uppdatering om sin ansökan efter flera dagar kan de se status för ansökan på webben eller kontakta IRCC för vidare information och eventuellt be dem att ändra e-postadressen som är länkad till ansökan om sökande har angett fel adress och inte får meddelanden till sitt e-postkonto.